Interbellum-appartement Kaplansky

(project anno 2014)

Voorgevel: typisch voorbeeld van modernisme, stijl “Kaplansky”. De correcte verhoudingen van horizontaal en verticaal lijnenspel in de raamindelingen, gekoppeld aan boogvormige balkons, de zgn. “pakketbootstijl”.

Inkomhall: originele vloertegels Winckelmans in geometrisch patroon, wandbekleding met constructivistisch dessin, dit alles in combinatie met kasten in ebbenhout en zwarte hoogglanslak.

Salon-bibliotheek: deze immense ruimte werd opgedeeld in zithoek en bibliotheek door middel van centrale zitbanken met “bout-de-canapé”, originele haardmantel bekleed met bladzilver, en nieuw vervaardigde glas-in-lood-deuren volgens origineel ontwerp uit de jaren ’30. 

Eetkamer: aparte ontvangst-eetkamer gescheiden van het salon door een dubbele schuifdeur, met plaats voor 14 personen, rond een ebbenhouten tafel. Drie wanden werden bekleed met ArtDeco-motief, de lange wand inclusief deuren met panelen in geborsteld leder in dambordpatroon geplaatst.

Keuken-ontbijtkamer: de originele metalen keuken van Raymond Loewy werd destijds uit de VS geïmporteerd, en vakkundig gerestaureerd en herlakt in hemelsblauw (Le Corbusier). Verderop bevindt zich de ontbijtkamer, in een rotondevomige erker, weerom een typerend kenmerk van het modernisme.

Keuken: zowel werkblad als spoeltafel met geïntegreerde kraan zijn origineel, de kolomkast met vaatwasmachine en stoomoven werd nieuw gemaakt omwille van hedendaags comfort. De bovenkasten in staalkader en kathedraalglas werden toegevoegd, met respect voor de stijlperiode.

Master-bedroom: opgevat als een eerbetoon aan de stijl ArtDeco, die Kaplansky meermaals durfde combineren met modernisme en Bauhaus. Getuige hiervan het origineel geweven carpet, nachttafels, verlichting en vooral het smaragdgroene zijde-behang.

Badkamer ouders: de oorspronkelelijke badkamer en naastgelegen meidenkamer werden verbouwd tot 1 grote ruimte, met plaats voor alle sanitair, inclusief vrijstaand ligbad en kaptafel, instapdouche, en tevens dressing met legkasten. De wanden werden bekleed met multi-color mozaïek.

Nachthall: deze haast eindloze gang met een lengte van 18 meter, eindigend in een centrale nachthall, uitgevend op alle slaapkamers en badkamers, werd tegelijk ingericht als tentoonstellingsruimte voor een deel van de kunstcollectie.

Badkamer kinderen: toegankelijk vanuit de centrale nachthall, geeft deze badkamer voldoende daglicht door de hoge bovenramen. De badkamer is nog voorzien van de originele vloer in Winckelmans, in wit-zwart-dambord, en volledig uitgevoerd met alle hedendaags comfort.

Slaapkamer zoon: achteraan het appartement bevinden zich 2 kinderkamers, ingericht in Bauhaus-stijl, met buismeubelen van Marcel Breuer en verlichting van Marianne Brandt.