Patriciërswoning 17e eeuw

(project anno 2002)

eetkamer annex leeshoek: geeft uit op de binnenkoer in hartje oude stad. Het oorspronkelijke stucwerk-plafond werd in ere hersteld, met een overgang naar de vide, waardoor een zee van daglicht binnenvloeit vanuit een volledig glazen achtergevel op de 1e etage.

inkomhall-vestiaire: gastentoilet ingepland in het 17e-eeuwse pand dmv een massief eikenhouten volume op het einde van de majestueuze inkomhall, waar tevens de antieke stucwerk-plafonds werden gerestaureerd. Vloer en wanden in toilet zijn bekleed met gerecupereerde cementtegels.

inkomhall-vestiaire: toegangsdeur naar zitkamer, achteraan in de woning, is een verlengstuk van het eikenhouten volume van het gastentoilet, en is opgevat als een vouwdeurwand. De vestiaire links biedt tevens doorkijk naar de achtergelegen leeshoek (annex eetkamer), dmv een helderglazen paneel.  

zitkamer: diezelfde vouwdeur plooit zich rondom een uitspringende hoek, en wordt aldus omgevormd tot een eikenhouten volume, in 1 geheel met het gastentoilet. Via een dubbele terrasdeur heeft men toegang tot de binnenkoer.

zitkamer: in gesloten stand wordt de plooideur een massief eikenhouten wand, die zorgt voor een warm aangenaam effect naast de open haard.

zitkamer: omvangrijke ruimte, zeer sober opgevat, waar een statige 4-zit-canapé, bekleed met antiek linnen fluweel in kersenrood, een dominante rol speelt. De verlichting is op kunstzinnige wijze geïntegreerd in het stucwerk-plafond.

zitkamer: het eikenhouten paneel verbergt de flatscreen-TV, om de nodige rust te garanderen.

zitkamer: eikenhouten schuifdeur boven de zwevende hifi-kast glijdt voor de muur naar links, zonder het kunstwerk te storen.

bureau 1e etage: toegankelijk vanuit traphall op 1° etage via een dubbele klapdeur, die in geopende stand een omkadering van een muurnis vormt. 

bureau 1e etage: in gesloten stand wordt deze klapdeur een eikenhouten wand, verbreed met een boekenkast in hetzelfde materiaal. Centraal een lange schrijftafel met zwevend blad uitgevoerd in moeraseik.

master-bedroom 2e etage: op de zolderverdieping zijn de 17e-eeuwse dakgebinten vrijgemaakt, gezandstraald en gedecapeerd, en tenslotte gepatineerd.  

master-bedroom: dubbele deur naar badkamer zit vervat tussen beide commodes, bekleed met eik-planché. In gesloten stand wordt dit een strakke eikenhouten voorzetwand achter het dakgebinte.

master-bedroom: in geopende stand draaien de beide deuren tegen het gebinte, als een omarming ervan.

Achter deze deurenwand bevindt zich een verrassend hagelwitte badkamer, inclusief een wit gekalkte eiken planché, in contrast tot de naturelkleurige dakgebinten. De 2-persoonsdouche is volledig in wit Corian uitgevoerd.

Het badkraanwerk is volledig verscholen in een centrale box naast het ligbad, met opklapdeksel, uitgevoerd in dezelfde Corian. De badkamer krijgt een extra dimensie door het lage raam met zicht op plat dak met wit marmeren keienbed.

De beide solitaire wastafels in witte Corian hebben een grillige vorm om de strengheid van de architectuur van de badkamer te doorbreken.